TE 5,0

Perjantaisen OP-viestihurman siivittämänä päädyin tekemään lauantain kovan poikien peesissä. Pojilla oli ohjelmassa 16 km kiihtyvä, jossa vauhtia nostetaan 4 km:n välein. Suunnitellut vauhdit olivat 4.00, 3.40, 3.30 ja 3.20/km. Ohjeeksi sain sinnitellä mukana 10 km:iin asti. Ajatus kuulosti perjantai-illan hämyssä hyvältä, mutta lauantaiaamuna alkuverryttelyssä alkoi karu totuus valjeta. Tajusin, että parasta, mitä olin vuoden 2011 jälkeen treeneissä esittänyt, oli kutakuinkin viimeinen kilometri vauhdilla 3.35. Mahtavuutta! 

Alku ei edes mennyt suunnitellulla vauhdilla, mutta en valittanut, kun pojat tyytyivät ensimmäiset 2 km jopa yli 4.00/km-vauhtiin. Itse olin uskonut tämän vauhdin sentään tulevan helpolla, varsinkin kun sai edetä seurassa, mutta yllättäen olo olikin pyörryttävä ja heikko. Pojilla tosin juttua riitti, mikä ei omaa läähätystä kuunnellessa ollut kovinkaan mieltä ylentävää.

3.40/km-vauhtikin lipsahti pojilla vastatuulessa väliaikaisesti 3.50/km:iin. Jutut jatkuivat, ja käsittelyssä olivat amerikkalaiset tsemppipuheet imitaatioiden kera. Itse keskityin roikkumaan. Sykekin oli jo vakiintunut yli 180:n. Mikäli vanhat testit pitävät enää yhtään paikkaansa, olin astunut anaerobisen kynnyksen yli ensimmäisessä vauhdinnostossa. Ylämäessä vähän jäin, mutta tasaisella sain pojat kiinni juuri ennen seuraavaa vauhdinnostoa, jonka koin liian haastavaksi. Perkele!

Onneksi kuitenkin säilytin vauhdin kutakuinkin entisellään yhdeksännen kilometrin, ja viimeinen kilometri lipsui jalkojen alla vain kolmen ja puolen minuutin ajan. Jos Tommy olisi sattunut happomittareineen paikalle, ei olisi oikeaoppisimman VK-treenin pysti päätynyt palkintokaappiini, mutta en sitä kyllä ole ikinä varsinaisesti tavoitellutkaan. Ehkei kyseessä ollut puhdas VK-treeni, mutta ei siitä mihinkään pääse, että treeni kuitenkin. Joskus olen kuullut sellaisestakin, että jopa kisat ovat hyviä treenejä.

Garmin 610 on se kalu, joka jaksoi roikkua mukanani koko treenin ajan. Pojatkin tosin jaksoivat ihan hyvin, mutta Garmin oli ainoa, joka hyytyi kanssani. Se mittasi keskisykkeeksi 175. Se ilmoitti myös training effectin (TE) olevan 5,0.

En hirveästi perusta mistään, koneiden antamista efekteistä, mutta koska olisin itsekin kuvaillut omia tuntemuksiani juuri luvulla 5,0, ajattelin vähän selvittää mikä tämä mystinen luku oikein on lukujaan. Garminin nettisivut kertoivat TE:n olevan Firstbeatin kolttosia, joten livahdin Firstbeatin sivuille. Ensin selvisi, että harjoitusvaikutusarvo seikkailee arvojen 1 ja 5 välillä. Vitoseni lupaili minulle loistavaa tulevaisuutta:"very good effect on cardiorespiratory fitness", jos treeniä seuraa riittävä palautuminen. Kaiketi TE 4,0-4,9 olisi optimaalinen treeniteho, joten seuraavaksi juoksen samalla vauhdilla, mutta pienennän TE-lukemaa. Niinhän se menee.

Kommentit

Suositut tekstit