SM-hallit ja ei SM-halleja

SM-hallit

Menivätpä sm-hallit kivuttomasti. Kisat saivat mukavasti tv-aikaa, joten osallistuminen kävi näppärästi kotisohvalta käsin. En tosin ikinä istu sohvalla, vaan lattialla.

Lauantaina etenkin jo ennakolta tiukaksi kaavailemani Minnan ja Oonan välinen otatus 1500 metrillä pisti kisakatsomon kiihkon valtaan. Mietin ennen starttia, mikä taktiikka sopisi Minnalle ja mikä Oonalle. Tulin siihen tulokseen, että Oonan olisi ehdottomasti pidettävä vauhtia, jotta ei joutuisi kirikamppailuun Minnan, kuuluisan pikajyrän kanssa. Minnan olisi siten valittava päinvastainen taktiikka, eli satsata loppukiriin. Ongelma oli vain se, että Oonan tulostaso oli päivittämättä, joten Minnan oli huomattavasti vaikeampi laatia taktiikkaa. Minna päätyi siis vetämään koko matkan kunnes Oona oli lopussa vähemmän hyytynyt ja korjasi potin. Mielestäni Minnan käyttämä taktiikka oli kuitenkin mitä ovelin. Minna oli valppaana ja juoksutti Oonaa hieman ulompana eikä päästänyt ohi. Se, että Oona kuitenkin yritti ohitusta jokaisella suoralla, kertoi siitä, että Oonalla oli varaa kiristää, mutta ei niin paljoa, että olisi uskaltanut tehdä ohituksen kaarteessa. 

Sunnuntaina tuplasti pidemmällä matkalla Oonalla näytti jälleen olevan vauhti päällä. Taktiikalla ei ollut väliä. Hallikisojen perusteella ei saisi tehdä päätelmiä kesästä, mutta nyt kyllä näyttää siltä, että Suomella on ensi kesänä vauhtia naisten estekisoissa. Sandra, Johanna?, Oona ja Minni kuulostavat kovalta koplalta, jotka varmasti tappelavat tosissaan uudessa hienossa eliittilajissa. Kunhan vain pysyisivät paikat kunnossa.

Ipe, Sara, Panu, Tuomo korkkasivat myös mestaruudet, mikä on hienoa, koska suurimmalla osalla tästäkin porukasta on ollut ongelmia. Erityisen iloinen, tai ehkä kaikkein iloisin, olen kuitenkin Joonas Harjamäen esiintymisestä, koska Joonasta aina koetellaan, mutta hymy ei hyydy. Joudun nyt toteamaan, että olen kateellinen niille, joilla kulkee ja joita ei satu. En tosin tiedä, ketä sattuu ja ketä ei.

Ei SM-halleja

Mutta miten meni viikkoni ilman juoksua? Sain vihdoin kiinni siitä, mitä Kimmo Knaapi tarkoittaa sanoessaan, että muu kuin juoksuharjoittelu on muuta kehittävää eikä korvaavaa harjoittelua. Kimmo itse kertoi lauantaisessa testijuoksussa (jossa en ollut paikalla), että kyseessä ei ole korvaava harjoittelu, koska juoksua ei voi korvata mitenkään. Ennen luulin, että Kimmo vain yrittää tuoda esille, että muukin harjoittelu kehittää, mutta selvästikin kyse onkin juoksun korvaamattomuudesta. 

Olen siis tehnyt vaihteen vuoksi taas viikon muuta kehittävää harjoittelua. Kummallista kyllä, huomaan jopa kehittyneeni. En tiedä, onko juoksu kehittynyt mihinkään, mutta olen kehittänyt muuta, kuten muuta kehittävän harjoittelun ehkä kuuluukin. Puolimaratonin pituinen vk-luistelutulokseni nimittäin on kohentunut vuoden takaisesta. Viime talvena luistelin ihan kokeilumielessä Kupittaan noin puolen kilometrin pituisella luistelumadolla 21,1 km aikaan 59.45. Keskisyke oli tuolloin 162. Tänä vuonna sen sijaan luistelin saman matkan ajassa 57.25, ja keskisykekin oli vain 160. 

Luistellessani sattui jopa niin, että eräs pikaluistimilla (ei retkiluistimet) luistellut nainen luisteli viereeni ja pyysi, saisiko peesata muutaman kierroksen. Toivotin peesaajan tervetulleeksi ja varoittelin liu'utukseni lyhyydestä verrattuna hänen liukuunsa. Tämä ei muodostunut ongelmaksi, ja hetken peesattuaan nainen kysyi, olenko koittanut pitkäteräisiä luistimia. Niillä pääsisi kuulemma tuplasti nopeampaa, ja kun tekniikka ja kunto ovat jo hyvällä mallilla, voisin päästä lujaakin. Kiitin vinkistä mutta sanoin, että lyhyempi liu'utus tuntuu juoksunomaisemmalta. Tyydyn siis jatkossakin hokkareihini, joiden kanssa ainakin tässä treenissä alkoi lopussa olla pakarat ja reidet aika tyhjät.

Tämän viikon harjoitukseni ovat tässä (lisäksi olen paljastanut treeniseurani, joka on todella arvokasta muita kehittäviä tehtäessä):
MA 
ap 20 km hiihto
ip 50 min kuntopyörällä + 20 min lihaskuntoa (seurana Tommi Sundell ja Tommy Granlund)
TI 
ap 40 min vesijuoksu VL
ip 16 km hiihto, josta 8 km reipasta (tai jotain sen tapaista)
KE 
ip 55 min kuntopyörällä + 45 min vesijuoksua (eri tyylejä ja vetoja Runner's high -maratonkoululaisten kanssa) + 20 min vesijuoksua Tuomas Jokisen tahdissa
TO 
ap 10,5 km hiihto
ip 19,5 km hiihto, josta 9 km reipasta
PE 
ap 40 min kuntopyörällä + 15 min lihaskunto
ip 10 km hiihto
LA 
ap 21,1 km reipas luistelu + 3,5 km verryttelyluistelu
SU 
ap 40 km hiihto

En osaa tehdä muita kehittäviä kuin kevyesti tai täysillä, joka ei ainakaan sykkeiden perusteella ole reipasta kummempaa. Ohje tälle viikolle kuitenkin oli, että "älä välitä tehoista".

Kommentit

Suositut tekstit