Satu

Samppalinnan maauimala klo 11.02 - 12.30:

Eräs nainen, ehkä 26-vuotias, ui rintaa radalla, joka on suoraan hyppytornin alapuolella. Hän aloitti treeninsä vesijuoksulla, ilman vesijuoksuvyötä, mutta vaihtoi puolen tunnin jälkeen uintiin. Vesijuostessa hänellä oli seuraakin. Kuulosti, siltä, että joku Eurooppa-cupiin seuraavana päivänä matkaava kilpakävelijä. Kun kilpakävelijä sanoi lähtevänsä saunaan, nainen, jota kuvailisin mieluummin tytöksi, sanoi uivansa vielä hetken. En arvostele uimatyyliä, mutta selvästikin kyseessä oli aloittelija. Taustalla oli mahdollisesti jokin vamma, joka oli pakottanut hänet veteen. Uinnistakin saattoi olla jo viikko taukoa. Kului kymmenen minuuttia. Tyttö nousi altaasta. Hänellä näytti olevan samanlainen uimapuku kuin kilpakävelijällä ja selvästi jokin vamma, kun käveli niin vaikeasti ja vinossa kohti suihkutiloja.

Suihkutiloissa tyttö käveli vinossa edestakaisin, haki shampoota ja pyyhettä erikseen, lopulta haki koko kassin ja kävi nopeasti suihkussa. Samaan aikaan kun tyttö suunnitteli avaavansa saunan ovea, jossa lukee "kovemmat löylyt", kilpakävelijä avasi oven ja astui ulos saunasta. Kilpakävelijä ihmetteli, miksi tyttö tuli niin nopeasti perässä. Vastaus kuului vinossa seisovasta tytöstä. Kylki alkoi sattua. Kilpakävelijä varmisti, ettei kyseessä ollut umpilisäke. Tyttö vakuutti, että kipu oli eri kohdassa. "Ehkä se on vain kylkipistos", sanoi kilpakävelijä ja kysyi vielä selviäisikö kaveri kotiin. Kyllä selviäisi. Kilpakävelijä lähti. Tyttö avasi saunan oven ja katseli lauteilta sopivaa kohtaa, johon voisi mennä makuulle. Tyttö epäröi sen verran, että ehkä hän mietti, hakisiko pyyhkeen alustaksi. Laatoitetut lauteet näyttivät kuitenkin niin märiltä, että tyttö ei uhrannut pyyhettään. Hän meni oikealle kyljelleen ylimmälle lauteelle. Asento ei ollut helpotus, joten tyttö vaihtoi toiselle kyljelle. Tämä asento oli parempi.

Saunan ovi avautui, ja sisään asteli Pirkko, tai joku joka oli Pirkon kanssa samaan aikaan uimassa. Pirkkoa ärsytti, että saunassa makoili joku. Miksi tämä tyttö oli tullut makoilemaan saunaan, jonka ovessa luki kovemmat löylyt. Hän sanoi tämän tytölle ja heitti vettä kiukaalle. Tyttö jatkoi makoilua ja Pirkkokin pisti pitkälleen. Kun löylyn vaikutus alkoi laantua, tyttö nousi varovasti istumaan, kipu selvästi taas tuntui. Tyttö poistui saunasta vinossa. Hän suunnitteli jo aloittavansa suihkun vinossa, kun eräs vanhempi nainen katsoi näntä silmiin ja kysyi, oliko kipu paha. Tyttö näytti pelokkaalta, ei ollut pelokas, mutta näytti. Hän kertoi, että kylkeen sattui, näytti kohtaa ja totesi, ettei ollut ennen tuntenut vastaavaa. Vanhempi nainen oli ehtinyt pukea uimapuvun puoleen väliin asti, hänellä oli päässään valkoinen pipo ja tasaisin välein ihon alla pieniä tummia levyjä, magneetteja, kuten myöhemmin selvisi.

Nainen kysyi, saisiko painaa tytön korvalehteä. Tyttö myöntyi. Nainen kysyi, saisiko painaa samaan aikaan kyljessä olevaa kipukohtaa. Tyttö myöntyi. Nainen käski hengittää syvään. Tyttö hengitti, mutta vähän pidätellen. Nainen paineli tytön oikeaa käsivartta eri kohdista. Tässä välissä hän sanoi olevansa vyöhyketerapeutti, yli 30 vuoden kokemuksella. Hän kertoi, että fyysiset vammat ilmenevät lantion alapuolella. Tytöllä kävi mielessä hänen fyysiset vammansa vasemmassa polvessa ja oikeassa sääressä. Lantiosta ylöspäin on kyse tunteista ja päässä järjestä. Nyt oli kyse tunteista. Nainen kysyi tytöltä: "Oletko liian kiltti?" Tyttö ei osannut vastata, mutta vastasi, ettei tiedä. Nainen tulkitsi: "Olet, koska toinen vaihtoehto olisi, että olisit aggressiivinen, ja sitä et ole." "Tunnet vihaa jotakin kohtaan. Onko se joku mies?" "Ei!" Tyttö selvästi mietti, ketä vihaisi niin paljon, että kyljestä alkaisi sattua. Mielessä pyöri vain polvi.

Yhtäkkiä Pirkko tunnisti tutun vyöhyketerapeutin. Vyöhyketerapeutti ei tunnistanut Pirkkoa, mutta he sopivat kuitenkin menevänänsä yhdessä kahville lähipäivinä. Tytön kasvot kalpenivat. Hän sanoi naiselle, että nyt pyörryttää. Tytön korvat suhisivat, ja hän tuskin kuuli, kun nainen tarjosi hänelle tuolia. Tyttö istui, vaikka hänestä näki, että yleisten suihkutilojen muoviset tuolit eivät olleet juuri sitä, jolle hän haluaisi paljaalla pyllyllään istahtaa. Tytön korvat jatkoivat suhisemistaan, ja nainen ehdotti, josko tyttö menisikin maahan makaamaan. Nyt tyttö asettui laatoille, joita varten hän käytti kenkiä, ettei joutuisi osumaan niihin. Nainen piti tytön jalkoja ilmassa. Joku tarjosi apuaan. Toinen ehdotti syyksi alhaista verensokeria. Nainen sanoi, ettei kyse ollut siitä. Tyttökin sanoi, että häntä oli ennenkin koskenut niin, että pyörtyi.

Hetken päästä väri palasi tytön kasvoille. Nainen huomasi tämän ja antoi tytön varovaisesti nousta ylös. Tyttö nousi ja seisoi - suorana. Nainen varmisti vielä, että tyttö oli ymmärtänyt olevansa liian kiltti. Viha pitäisi kirjoittaa tai piirtää paperille. Paperi pitäisi polttaa. Tyttö mietti, mistä kirjoittaisi, mutta ei keksinyt. "Me elämme uudestaan kahdeksanvuotiaana kokemiamme asioita", sanoi nainen. Tyttö nyökkäili ja hamusi jo shampootaan. Nainen huomasi tytön olevan taas kunnossa ja jatkoi siitä, mihin oli jäänyt, eli uimapuvun pukemista. Tyttö kiitteli huolenpidosta ja meni suihkuun. Hetken kuluttua nainen kuitenkin palasi ja kysyi, voisiko tyttö auttaa häntä uimapuvun kanssa. Takaosaa pitäisi hieman nostaa. Tyttö nosti. Nainen katosi.

Kommentit

  1. Mitenköhän tuon tytön kuntoutuminen on edistynyt tuon tapauksen jälkeen?

    VastaaPoista
  2. Tytölle ei enää ole tullut vastaavia kiputiloja. Hän on myös juossut muutaman lenkin, mutta niistä tulee päivitystä, kun viimeinen tentti perjantaina on ohi.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit