Otteita päiväkirjasta

Viime viikolla pitkästä aikaa aloin taas harjoitella oikein harjoitusohjelman mukaan. Pekka antoi kasan prosenttilukuja siitä, minkä verran pitäisi poukkoilla milläkin teholla. Matin kanssa kasasimme prosenteista kolmen viikon ohjelman, jonka nimi on Janican totaalinen valmennussuunnitelma. Sen ensimmäinen viikko oli viikko 23. Pystyin toteuttamaan suunnitelmaa lähes täydellisesti. Ainoa lipsahdus tapahtui maanantaina, kun en muistanut, että jokapäiväkakstreeniä-päivät ovat nyt historiaan jäänyttä puuroa. Toinen ainoa lipsahdus oli vesijuoksutreenien pidentyminen suunnitelmaan nähden. Syyllinen oli useimmiten Jokisen Tuomas, joka saapui paikalle juuri kun piti lähteä pois, mutta en pistä pahakseni, vaikka olisihan se hienompaa nähdä Tuomasta vähän useammin myös lenkkipolulla. Tässä olisi nyt lähes täysin koskematon kopio ensimmäisten ohjelmoitujen harjoitusteni kommentoinnista.


Viikko 23
Maanantai
Aamupäivä Kevyt 5 km metsäpoluilla

6.16/km. Keskisyke 122. Tein aika kivisillä metsäpoluilla ja kaaduinkin tietysti matkalla. 

Iltapäivä Hieronta

Jalat ja selkä.

Ilta Hups!

Sovin vahingossa Matin kanssa vesijuoksutreenin ja tarkistin ohjelman vasta pukuhuoneessa. Eihän siinä mitään treeniä ollutkaan. Leijailin kuitenkin Matin rinnalla, kun se vesijuoksi. Teki kyllä hyvää päästä vähän viilentymään.

Tiistai
Aamupäivä 15 x 1 min vedessä
vr 16 min vesijuoksua + 15 x 1 min vesijuoksu / 1 min + vr 12 min vesijuoksua

Taas meni ylitöiks. On niin hemmetin vaikeeta tehdä näin vähän. Nyt ylitöihin vaikutti verkoilla seurassani vesijuossut Jokinen. En siis muistanut katsoa kelloa.

Ilta Kevyt 6,8 km
3,2 km + muutama rullaus (3) + 3,2 km

5.19/km. Keskisyke 131. Tein muutaman rullauksen lenkin puolivälissä hiekkakentällä. Ne tuntui tosi hyviltä. Sellasilta, että kisa olis kulkenut. Olis ehkä vaan vaadittu myös kunto eikä vaan hyvät jalat.
Polvi ei sattunut, ei myöskään sääri, mutta silti mietin ja pelkäsin säärtä koko ajan. Ehkä se johtui siitä, että säären puoleinen jalkapohja vähän tuntui väsyvän.

Keskiviikko
Aamupäivä Puolentoista tunnin uinti

Ei ulkona kai niin hirveen kylmä ollut (säätietojen mukaan hellettä), mutta allas oli ihan jäätävä. Piti käydä puolivälissä kuumassa suihkussa. Aika väsyneeks sain muutenkin itseni vedettyä, vaikka ei uidessa väsyneeltä tuntunutkaan. Jälkikäteen vaan tuli aika vetämätön ja hytisevä olo.

Ilta Lantionhallinta 30 min

Kesti kyllä oikeesti kaks tuntia.

Torstai
Aamu Kevyt 4 km metsäpoluilla

5.52/km. Keskisyke 117. Tein taas poluilla. Niillä juokseminen tuntui hyvältä. Tiellä juoksemisessa (yht. ehkä 1 km) huomasin, että lantio oli vähän väsynyt eilestä. Tein lopussa lisäks muutaman rullauksen, jotka tuntui hyviltä.

Ilta Satasia ja vajaitakin
vr 1,3 km + portaita + koordinaatioita ja rullauksia + 10 x 100 m / lähdöt minuutin välein / 500 m hö + 10 x 100 m / lähdöt 45 s välein / 500 m hö + 10 x 80 m / lähdöt 30 s välein + vr 2 km

Vasemmalle kaarrettaessa oikea jalkaterä oli vaikeasti hallittavissa, mutta koitin pitää sen kurissa. Oli muutenkin mukavaa välillä tehdä jotain kovempaa, vaikka oikeesti ei varmaan edes ollut kyseessä kovin paha treeni. En tiedä, ehtikö garmin kovin hyvin vauhteihin mukaan, mutta tällaista dataa se tallensi: http://connect.garmin.com/activity/323802704

Perjantai
Aamupäivä Vesijuoksu 
30 min vesijuoksu + 5 min uinti

No se oli nopeesti ohi.

Ilta Lantionhallinta + poukkoilua

Lauantai
Aamupäivä Reippaahko uinti
Uinti 40 min + 12 min vesijuoksu

Yritin uida reippaasti ja kyllä ainakin nopeampaa menin kuin kevyttä uidessani, koska pää alkoi särkeä. Varmaan sen verran vähällä hapella olin liikenteessä. Loppuun tein vesijuosten pari spurttia. Ja vähän piti myös Jokisen kans juoruilla.

Ilta Minna Nummelan uran viime metrit -> tilalle rouva Lamminen ja uusi ura eli häät

Sunnuntai
Iltapäivä Kevyt 15 km

5.35/km. Keskisyke 127. Pohkeet ja jalkapohjat oli tullu tosi kipeiks torstain vedoista. Nytkin niissä oli vielä jäljellä vähän kipeyttä, joka ei sinänsä haitannut. Kipu itse asiassa väheni lenkin aikana. Ensimmäistä kertaa tämän juoksuunpaluun aikana oli tuntemuksia sääressä. Kyseessä oli todella pistemäinen tuttu vihlaisu, joka ei kuitenkaan tuntunut läheskään joka askeleella. Tunne jatkui koko illan eli se ei ollut tavallaan riippuvainen tekemisistäni, koska se tuntui sekä kävellessä, seistessä, istuessa ja nukkumaan mennessä. Pitää varmaan jättää alkuviikon juoksut väliin.


Vaikeudet alkoivat toisella viikolla. Torstain vedot saattoivat tulla liian yllättäen mukaan kuvioihin. Niiden jälkeen pohkeet kipeytyivät, mikä on toki ihan normaalia, mutta tämä saattoi ehkä aiheuttaa sunnuntain lenkin oudot tuntemukset. Niinpä heti toinen totaalisen harjoitussuunnitelmani viikko joutui kokemaan pieniä muutoksia. Vaihdoin joitakin suunniteltuja juoksulenkkejä vesijuoksuun tai uintiin.

Viikko 24
Maanantai
Iltapäivä VesiJ
vr 16 min vesijuoksu + vesijuoksuvetoja 3 x (3 min + 2 min + 1 min + 30 s / 1 min) / 1min + vr 14 min vj

Eipä oikein huvittanut lähteä vesijuoksemaan.

Ilta Uinti
Uinti 30 min

Ihan jees. Sääressä tosin outoa vetoa. Ei satu, mutta miks tollasta tunnetta pitää olla pelottelemassa.

Tiistai
Aamupäivä Kiropraktikko

Kiropraktikon kontrollikäynti. Selkä oli pysynyt kohtuullisen hyvin kuosissa kolmen viikon ajan. Lonkat oli vähän alkaneet lukkiutua, mutta olivat paremmat kuin alunperin. Jalkaterissä riittää ongelmaa ja pohjalliset tullaan tekemään.

Iltapäivä Kevyttä vesijuosten
60 min vesijuoksu

Nyt ei ollut enää mitään outoja tuntemuksia sääressä.

Keskiviikko
Aamupäivä Aamuherättely metsäpoluilla
Kevyt 4,2 km

6.35/km. Keskisyke 121. Oli sen verran extreme reittivalinta, että välillä oli pakko kävelläkin. Sääri oli ehkä ihan hyvä, mutta nilkan kohdalla joku lihas/jänne tuntuu vähän kiristelevän ja ärtyvän.

Iltapäivä Reipasta tai kovaa
vr 1,4 km + muutama koordinaatio ja rullaus päälle + reipas 7 km + vr 0,7 km
Molemmissa verryttelyissä oli lisäks muutaman kilsan pyöräily treenipaikalle.

4.01/km. Keskisyke 169. Tarkoitus oli tehdä reipasta, jonka viimeinen kilometri on kovaa. Sykkeiden puolesta kovaa saattoi olla vähän enemmän, mutta juoksin lähinnä tunteen mukaan, enkä hirveästi vilkuillut sykkeitä. 4.05-4.10-vauhti tuntuu aika helpolta ja sitä jaksaisi ehkä tehdä ikuisuuden, mutta heti kun koventaa vauhtia, rentous katoaa.
Jännittävä huomio sääristä: Ajattelin testata auttaisiko plantaarifaskiittiteippaus tähänkin ongelmaan. Lähtökohtana oli se, että käytössäni on tällä hetkellä kaksi juoksutyyliä, joista toisessa alkaa jalkaterän sisäsivu plantaarifaskiittimaisesti tuntua ja toisessa sääreen tulee outoja tuntemuksia. Olen päätynyt siihen, että jos joku vamma on tulossa, olkoon se mieluummin plantaarifaskiitti, eli kannattaa juosta plantaarifaskiaa ärsyttävällä tyylillä. Jos käyttää tätä tyyliä, kannattaa käyttää myös teippausta niin ei satu mihinkään. Tämä oli siis suunnitelman idea. Käytännössä kävi niin, että kun lähdin juoksemaan teipatulla jalalla, säären epämääräiset tuntemukset muuttuivat määräisiksi eli ihan selvästi joka askel tuntui. Tilanne siis meni huonompaan suuntaan. Revin teipit irti. Samalla hävisi tunne säärestä ja tein treenin. Tästä voisi ehkä päätellä, että ihan kaikki ei ole kunnossa, vaikka lopulta treeni ei yhtään sattunutkaan.
http://connect.garmin.com/activity/326757161

Torstai
Aamupäivä Aamupäiväuinti
29 min uinti

Ilta Pyörällä Naantaliin katsomaan Varsyn pm-kisoja ja takaisin Turkuun katsomaan Timanttiliigaa


Perjantaina ohjelmassa on 45 min vesiurheilua. Lauantain varalle suunnitelmissa siintää Suvi-illan kymppi. Kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun esiinnyn Suvi-illassa numerolappu rinnassa. Muilla kerroilla olen lähinnä keskittynyt numerolappujen, sienten ja mitalien jakamiseen sekä reitin merkkaamiseen (ei koirien tyylillä). Vielä en kuitenkaan tiedä, osallistunko. Jos sääri läpäisee lauantaiaamun sääritestin eli pari kilometriä kevyttä ilman yhtäkään tuntemusta, menen viivoille (sekä lähtö- että maali-). Sunnuntain 17 km juoksulenkki on vaihdettu pyöräilyyn. Illan kruunaa Paavo Nurmi Games.

Kommentit

Suositut tekstit