Magneettikuvien tulokset

Olen kalibroinut rasitusosteopatia-aistini. Nyt tiedän, miltä tuntuu sääriluun gr1 rasitusosteopatia eli periostin (luukalvon) turvotus, johon ei liity hohkaluun turvotusta. Se ei tunnu juuri miltään, varsinkaan nyt kahden viikon juoksutauon jälkeen, kun se ei enää tunnu yhtikäs miltään. Tämän vuoksi olenkin erittäin tyytyväinen, että menin kuviin ja sain 6 viikkoa juoksukieltoa.

Taulukko kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, joten tässä sellainen. Olen kopioinut tämän suoraan Säären vammat - yhden säären ongelma -tekstistäni. Sinne sen olen napannut täältä.

Vamman vaikeusaste (Fredericson)
Harjoitteluun paluuseen kulunut aika
Vaihteluväli/vrk
Mediaani /vrk
Keskiarvo /vrk
1
3–20
20
15,6
2
14–65
43
38,4
3
18–90
46
48,4
4a
40–50
42
43,5
4b
30–157
64
70,6

Syy, miksi olen tyytyväinen saamaani diagnoosiin, on 65-20=45. Jos olisin odottanut kunnollisten oireiden alkamista eli sitä, että juoksu olisi alkanut sattua, rasitusosteopatian vaikeusaste olisi todennäköisesti ollut vähintään 2. Olisin siis kärvistellyt ensin ehkä viikkojakin kipeän jalan kanssa ja sitten toipunut siitä perinteiset 65 päivää. Olen siis varmaan tuo tyyppi tuolla vaihteluvälin yläreunassa. Mutta voi hyvät hyssykät sentään, jos tästä vammasta selviää 20 päivän juoksemattomuudella. Eihän se ole paljon tavallista ylimenokautta pahempi. Olen sitä paitsi pystynyt treenaamaan koko ajan.

En kuitenkaan uskalla täysin tyrmätä lääkärin määräystä kuuden viikon juoksukiellosta, joten olen tehnyt portaittaisen, tai pikemminkin portaattoman, suunnitelman jalan käyttöönotolle. Se kuuluu näin:
Viikko 1: lepoapäiviä ja lihaskuntoa, jossa vain minimipituiset verryttelyt ei-juosten +  sähköhoitoa
Viikko 2: lihaskuntoa, vesijuoksua, uintia (ja tasatyöntöergometriä), liikkuvuutta + sähköhoitoa
Viikko 3: lihaskuntoa, vesijuoksua, uintia, spinningpyöräilyä, liikkuvuutta + sähköhoitoa
 - tämä viikko on nyt menossa
 - kun 20 päivää tulee täyteen, se ei minulle tarkoita, että saisin juosta, mutta uskallan hiihtää ja tehdä kuntouttavaa jumppailua
Viikko 4: lihaskuntoa, vesijuoksua, uintia, spinningpyöräilyä, hiihtoa, liikkuvuutta, peroneuksen ja tibialis anteriorin vahvistusta
Viikko 5: korkealla Flagstaffissa lihaskuntoa, kävelyä, (pyöräilyä), liikkuvuutta, kuntouttavaa jumppaa
Viikko 6: lihaskuntoa, kävelyä, alter-g-juoksumattoa (pienellä painolla), pyöräilyä, liikkuvuutta, kuntouttavaa jumppaa
Viikko 7: vähitellen myös juoksua

Tässä on nyt taas paikka kehittää uintitekniikkaa, suunnistustaitoa ja opetella uusia juttuja telinevoimistelussa. Ja mitä siihen rasitusosteopatia-aistiin tulee, se on hyödyllinen jatkossa, vaikka sen avulla onkin mahdotonta aistia vamma niin aikaisin, että tauko pysyisi vain muutamassa päivässä.





Kommentit

Suositut tekstit