Ylimenokausi

Nyt on ylimenokausi, joten blogiinkin saa kirjoittaa, mitä sattuu. Ensinnäkin haluan korostaa, että varsinainen YLIMENOkausi alkoi viime syksynä. Se jatkui vähintäänkin kestävyysjuoksukarnevaaleihin asti. Nyt se on päättynyt, ja on alkanut hoitokausi. Hoitokaudella, hoidellaan asioita, kaikkea muuta kuin juoksua, kerätään voimia ja parannellaan paikkoja.

Hoitokauden tarpeellisuuden huomaa siitä, että se tuntuu hyvältä. Jos jalat sallisivat, varmasti ainakin vähän juoksisin, mutta korvaavien tekeminen ei huvita yhtään. Niitä on nyt painettu kolme kuukautta viime syksynä ja kuukausi Kalevan sisoihin valmistautuessa. Kun ulkona keräillään kesää talteen, on aika tehdä omenasosetta ja puolukkasurvosta. En ole ennen tehnyt näin intesiivistä säilöntää. Pakastin täyttyi jo mustikoista, lakoista ja vadelmista, joten puolukoille ja omenoille oli keksittävä jotakin muuta. Puolukoita keräsin Vierumäeltä, kun ei Kalevan kisojen välipäivinä oikein muitakaan paralympialajeja ollut tarjolla. 

Omenoita taas on jokapuolella. Sen lisäksi, että tuhoan niitä aamupuuron kera vielä viikkoja, keitin niistä myös sosetta. Olikin kiva taas harrastaa välillä aseptista työskentelyä. Keitin viipaloidut omenat kuorineen. Viereisessä kattilassa keitin lasipurkkeja ja kansia. Soseutin pehmenneet omenat ja lisäsin niiden joukkoon hillosokeria, sitruunamehua ja aitoa vaniljaa. Tämän jälkeen keitin sosetta lusikan kanssa. Sitten kauhoin keitetyllä lusikalla mössöt purkkeihin. Vaikka en käyttänytkään suojakäsineitä, saati sitten viinannut niitä, ja laminaarikaappikin puuttui, luulen, että omenasoseeni säilyy, kunnes olen saanut oikeat omenat syötyä.

Mutta miksi omenat putoavat? Hoitokaudella, ja varsinkin ylimenokaudella, saa myös käydä Esko Valtaojan luennoilla. Eilen luennon aiheena oli Maailma ja sen lait. Karkeasti ottaen omena putoaa, koska F = Gm1m2/r². Tämä ei kuitenkaan riitä pitämään maailmankaikkeutta vakaana. Siihen eivät pysty kvanttifysiikka ja yleinen suhteellisuusteoria yhdessäkään, sillä lain on oltava sama kaikille. En tiedä auttaako sekään, jos kvarkit rakentuvat säikeistä ja maailmassa on 11 ulottuvuutta, mutta yksinkertaisuuden vuoksi oletan, että siksi omenat putoavat ja jalat hajoavat.

Kommentit

Suositut tekstit