Siirry pääsisältöön

Ylimenokausi

Nyt on ylimenokausi, joten blogiinkin saa kirjoittaa, mitä sattuu. Ensinnäkin haluan korostaa, että varsinainen YLIMENOkausi alkoi viime syksynä. Se jatkui vähintäänkin kestävyysjuoksukarnevaaleihin asti. Nyt se on päättynyt, ja on alkanut hoitokausi. Hoitokaudella, hoidellaan asioita, kaikkea muuta kuin juoksua, kerätään voimia ja parannellaan paikkoja.

Hoitokauden tarpeellisuuden huomaa siitä, että se tuntuu hyvältä. Jos jalat sallisivat, varmasti ainakin vähän juoksisin, mutta korvaavien tekeminen ei huvita yhtään. Niitä on nyt painettu kolme kuukautta viime syksynä ja kuukausi Kalevan sisoihin valmistautuessa. Kun ulkona keräillään kesää talteen, on aika tehdä omenasosetta ja puolukkasurvosta. En ole ennen tehnyt näin intesiivistä säilöntää. Pakastin täyttyi jo mustikoista, lakoista ja vadelmista, joten puolukoille ja omenoille oli keksittävä jotakin muuta. Puolukoita keräsin Vierumäeltä, kun ei Kalevan kisojen välipäivinä oikein muitakaan paralympialajeja ollut tarjolla. 

Omenoita taas on jokapuolella. Sen lisäksi, että tuhoan niitä aamupuuron kera vielä viikkoja, keitin niistä myös sosetta. Olikin kiva taas harrastaa välillä aseptista työskentelyä. Keitin viipaloidut omenat kuorineen. Viereisessä kattilassa keitin lasipurkkeja ja kansia. Soseutin pehmenneet omenat ja lisäsin niiden joukkoon hillosokeria, sitruunamehua ja aitoa vaniljaa. Tämän jälkeen keitin sosetta lusikan kanssa. Sitten kauhoin keitetyllä lusikalla mössöt purkkeihin. Vaikka en käyttänytkään suojakäsineitä, saati sitten viinannut niitä, ja laminaarikaappikin puuttui, luulen, että omenasoseeni säilyy, kunnes olen saanut oikeat omenat syötyä.

Mutta miksi omenat putoavat? Hoitokaudella, ja varsinkin ylimenokaudella, saa myös käydä Esko Valtaojan luennoilla. Eilen luennon aiheena oli Maailma ja sen lait. Karkeasti ottaen omena putoaa, koska F = Gm1m2/r². Tämä ei kuitenkaan riitä pitämään maailmankaikkeutta vakaana. Siihen eivät pysty kvanttifysiikka ja yleinen suhteellisuusteoria yhdessäkään, sillä lain on oltava sama kaikille. En tiedä auttaako sekään, jos kvarkit rakentuvat säikeistä ja maailmassa on 11 ulottuvuutta, mutta yksinkertaisuuden vuoksi oletan, että siksi omenat putoavat ja jalat hajoavat.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaellus Kevolla

Kun Kalevan kisat Vaasassa alkoivat hiipua, jatkoimme matkaamme pohjoiseen. Päätähtäin oli astettu Utsjoelle Kevon kanjonille, jossa oli tarkoitus vaeltaa neljänä päivänä. Sivubisneksenä vierailimme Matin sukulaisilla ja loppumatkasta myös yllätyskohteessa Kokkolassa. Kokonaisuudessaan reitti yöpymispaikkojen mukaisesti oli Turku - Vöyri (To - Su) - Oulu (Su - Ma) - Utsjoki (Ma - To) - Salla (To - Pe) - Kokkola (Lohtaja Pe - La) - Turku. Juoksun kannalta tämä tarkoitti sitä, että juoksin viimeisen kerran lauantaina Vöyrissä ja ensimmäisen kerran perjantaina Lohtajalla.
Ensimmäinen vaelluspäivä - 700 km autolla + 15 km kävellen

Erilainen vammatuttavuus

On jotenkin tylsää kirjoittaa blogiin, jos ei ole mitään vammaa. Mitä sitä sitten kertoilisi? Hyvin menee mutta menköön? Eilen voitin ja ehkä myös huomenna? Onneksi hätä ei ole kuitenkaan tämän näköinen, vaan hyppysissäni on jälleen uuden uutukainen vamma. 
Tämä nykyinen vammani on siitä mukavaa laatua, että juokseminen on melkeinpä ainoita asioita, joita tehdessä se ei satu. Ikävä puoli on se, että lähes kaikessa muussa kipu tuntuu. Yön aikanakin joudun heräämään useita kertoja siihen, kun en tiedä, missä asennossa olisin.
Kyseinen vamma ilmaantui kertarysäyksellä Paavo Nurmi Gamesin estekisan ensimmäisen kilometrin täyttyessä. Vauhti oli juuri sopivaa, sellaista kymmenen minuutin kyytiä. Tunne oli helppo. Ja mikä parasta, en ollut vielä edes pudonnut porukasta, vaikka niin olisi voinut tilastojen valossa uumoilla. Oli hyvä fiilis juosta turkulaisyleisön metelöidessä. 
Jostakin syystä sitten kuitenkin kolmatta kertaa etusuoran estettä lähestyessäni kaaduin tai juoksin estettä päin. …

Vaellus Urho Kekkosen kansallispuistossa

"Huuda hep, jos näet sinistä taivasta!" Näin Matti kehotti tekemään vaelluksellamme Urho Kekkosen kansallispuistossa. Tarkoitus ei ole kirjoittaa mitään sääraporttia, koska säät nyt ovat mitä ovat, mutta kerronpa, että Lapin erämaassa kaikui "Hep!" kokonaista kaksi kertaa.
Olimme siis parrakkaamman puoliskoni Matin kanssa jälleen perinteikkäällä Kalevan kisojen jälkeisellä yhdistetyllä Lapin vaellus- ja sukulointireissulla. Perinteet ovat tähän mennessä yhden Kevon vaelluksen mittaiset, ja viime vuosikin jäi jalkojen juoksukelpoisuuden vuoksi väliin. Tänä vuonna jalkojen tilanne johti ennen kokemattomaan tapaukseen, jossa kiltisti jonotin lippujonossa pääsyäni Kalevan kisa -näyttämölle. Akilles oli vaivannut jo niin kauan, etten kaivannut radalle; olin jo tottunut osaani tämän kesän suhteen. 
Olin kuitenkin edeltävällä viikolla saanut lääkäriltä armahduksen ja ohjeeksi katsoa vielä ainakin elokuun loppuun asti, voisiko konservatiivinen hoito korvata leikkauksen. F…