Siirry pääsisältöön

MRI, muut, Hamlet ja juoksu

Kylläpäs aika vierähtää, kun ei juokse. Viimeksi kirjoitin siitä, että mystisen jalkavaivan syy alkaa olla selviämäisillään ja ennen kuin ehdin edes kertoa magneettikuvan tuloksia, olen jo siirtynyt muutaman kilometrin turvin taas juoksevien kirjoihin. Pitää siis kelata muutamia viikkoja ajassa taaksepäin ja ottaa selvyyden vuoksi käyttöön mullistava innovaatio: väliotsikot.

Magneettikuvan tulokset

Magneettikuvan tulos oli odotetunlainen: "Oik. tibian diafyysin alaosassa - - on lievää luuytimen ödeemaa ja posteriorisesti ohuelti myös periostaalista ödeemaa. Ei murtumalinjaa. Sopii gradus 2/4 bone stress -muutokseksi, rasitusosteopatiaksi. Fibula tavallinen." Kiinnittäisin huomiota eritoten viimeiseen lauseeseen, koska olen kuullut huhuja, että ainakin muuan ensi viikonloppuna sm-maratonilla debytoiva Meikäläisen Masa väittää minun olevan luonnonoikku, jolla kaikki toimii päinvastoin kuin muilla. Nyt on kuitenkin todisteita siitä, että pohjeluuni on kuten lajitovereillani yleensäkin.

Lisää tavallisuuksia tulee vastaan, kun lausuntoa tavaa eteenpäin: "Lihaksisto tavallinen eikä merkittävää epäsymmetriaa vasempaan nähden." Akillesjännekin on ehjä ja rauhallinen. Tulokset eivät jääneet kuitenkaan vielä tähän. Vietinhän putkessa sentään 3x40 minuuttia. Jalkaterän MRI antoi mielenkiinoisen tuloksen: "Lateraalinen seesamluu I-metatarsaalin caputin alla on kaksiosainen ja molemmin puolin hieman luuödeemaa, ei pehmytosaturvotusta. Ödeema sopii lievään rasitusosteopatiaan. Kaksiosaisuus todennäk. (vanhemman) rasitusmurtuman jäljiltä, mutta rakennevarianssiakin esiintyy. Muutoin luusto rauhallista. - - I-MTP:ssa lievä hydrops, mutta syviä rustovaurioita ei nähtävissä, - -." Outoa on lähinnä se, että kohdassa, jossa ödeemaa on, ei ole nyt eikä aiemminkaan ollut mitään kipua. Kipu, jonka takia jalkaterä kuvattiin oli muualla. Piste Meikäläiselle.

Jalkaterän lihaksistokin on tavallinen ja vielä rauhallinenkin, mutta "flexor hallucis longus -tupessa on tilkka nestettä" ja "plantaarifaskian kantaluukiinnityksen mediaalikimpun alla hieman turvotusta ja insertiota vasten pieni osteofyysin/spornin alku. Faskia ehjä." Luupiikkiä en tunnusta ja plantaarifaskiittikin lienee erityisen lievää tyyppiä, kun sekin on ennemminkin menneen talven lumia.

Muut kehittävät

Olin aloittanut korvaavien tekemisen jo kuusi viikkoa ennen magneettikuvausta. Tulosten perusteella ohjeeksi annettiin 8 viikon juoksutauko. Pieni häiritsevä yksityiskohta noin kaksi viikkoa ennen MRI:tä oli kuitenkin  Kalevan kisojen 3000 metriä esteiden kera. En siis voinut luottaa suoraan siihen, että 6+2=8. Kalevan kisojen jälkeen ehdin olla kaksi viikkoa tekemättä mitään ennen kun pääsin magneettiin, joten ainakin se oli jo virallista 8:aan viikkoon laskettavaa juoksutaukoa. Lahdessa kisan jälkeen sääri sattui niin paljon, että jätin loppuverryttelyn kesken ja siirryin jäähoitoon. Seuraavana päivänä jalka oli kuitenkin yllättäen kävelykunnossa, jopa ilman lääkitystä. Tämä oli yllätys, sillä kun vamma ensi kerran ilmeni erään rataharjoituksen jälkeen, kävely ei seuraavana päivänä onnistunut. Päättelin tämän perusteella, että kisa ei ollut vetänyt tilannetta takaisin lähtötilanteeseen. Päätin, tai oikeastaan Pekka ilmoitti, että 8.10. kokeilen juoksua. Tuona päivä Kalevan kisoista tuli kuluneeksi 6 viikkoa ja 3 päivää. Yhtälöksi muodostui siis likimain 4 viikkoa - Kalevan kisat + 6,5 viikkoa = 8 viikkoa.

Hamlet lenkkiseurana

Juoksemattomuutta helpotti se, että ajattelin suorittaa tämän vuoden aikana kirjallisuustieteen perusopinnot. Olen siis käynyt mahdollisimman kaukaisista kirjastoista lainaamassa kirjallisuuden klassikoita. Viimeksi ulkoilutin Hamletia ja huomenna ajattelin kiikuttaa Kuningas Oidipuksen, Oresteian, Odysseian ja Jumalaisen näytelmän takaisin kotiin. Sen lisäksi, että ulkoilutan kirjoja, joudun myös lukemaan ne, tai saan lukea ne, koska kaikista runomitoista sun muista huolimatta viihdyttävyys on kohdallaan. Lähinnä kismittää se, että henkilökuvausta ja kertojaa ja kaikkea pitää analysoida ja verrata toisiinsa. Enkä edes tiedä miksi. Mitä hyötyä on tutkia kirjallisuutta? Periaatteeni kuitenkin on, että ei pidä arvostella mitään, mitä ei ole kokeillut. Siksi käyn kirjallisuustieteen perusopinnot (ja koska ne tarvitaan, jotta voi hakea pedagogisiin).

Takaisin asiaan

8.10. tuli ja meni. Kävin salilla ja vesijuoksemassa, mutta oikeata juoksua en tehnyt. Vasta 9.10. otin ensimmäiset juoksuaskeleet, sillä halusin säästää ne juoksukoululaisten kanssa jaettaviksi. On tuntunut ikävältä olla juoksukoulu(i)ssa juoksukyvyttömänä vetäjänä, mutta viime kerralla nautin hommasta eikä juoksukaan sattunut yhtään. Juoksukoulusta on mielestäni muutenkin hyvä aloittaa, koska siellä on tarjolla motivaatiota juosta riittävän rauhallisesti. Rauhallisesti aion edetä myös viikkotasolla, sillä ainakin pari viikkoa aion vain testailla juoksua, en niinkään harjoitella sitä. Muilla kehittävillä siis jatketaan, mutta enää ei tarvitse pelätä vahingossa pinkaisevansa juoksuun kauppareissulla.

9.10. kävin myös ties kuinka monennen kerran fysioterapeutilla. Viimeksi minulla ei ollut lainkaan pronaatiota ja nyt kaikki oli kuulemma jalkaterän ja nilkan osalta lähes täydellistä. Joko hullunlailla tekemäni eri fysioterapeuttien antamat liikkeet ovat tehneet tehtävänsä tai eri fysioterapeutit eivät vain voi päästä yksimielisyyteen asiasta. Yhtä mieltä kaikki ovat kuitenkin olleet siitä, että ponnistan liikaa päkiän ulkosyrjällä ja lantio on vinossa. Nämä asiat siis pitäisi saada nyt kuntoon.

Seuraavaksi painun kuitenkin nukkumaan mielevän hidalgon viereen sitä tuskin kuitenkaan avaamatta. Huomenna on taas uusi juoksukokeilupäivä ja sunnuntaina sm-marallinen, jonka aikana saatan jopa muutaman askeleen pyrähtää ihan kannustusmielessä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaellus Kevolla

Kun Kalevan kisat Vaasassa alkoivat hiipua, jatkoimme matkaamme pohjoiseen. Päätähtäin oli astettu Utsjoelle Kevon kanjonille, jossa oli tarkoitus vaeltaa neljänä päivänä. Sivubisneksenä vierailimme Matin sukulaisilla ja loppumatkasta myös yllätyskohteessa Kokkolassa. Kokonaisuudessaan reitti yöpymispaikkojen mukaisesti oli Turku - Vöyri (To - Su) - Oulu (Su - Ma) - Utsjoki (Ma - To) - Salla (To - Pe) - Kokkola (Lohtaja Pe - La) - Turku. Juoksun kannalta tämä tarkoitti sitä, että juoksin viimeisen kerran lauantaina Vöyrissä ja ensimmäisen kerran perjantaina Lohtajalla.
Ensimmäinen vaelluspäivä - 700 km autolla + 15 km kävellen

Erilainen vammatuttavuus

On jotenkin tylsää kirjoittaa blogiin, jos ei ole mitään vammaa. Mitä sitä sitten kertoilisi? Hyvin menee mutta menköön? Eilen voitin ja ehkä myös huomenna? Onneksi hätä ei ole kuitenkaan tämän näköinen, vaan hyppysissäni on jälleen uuden uutukainen vamma. 
Tämä nykyinen vammani on siitä mukavaa laatua, että juokseminen on melkeinpä ainoita asioita, joita tehdessä se ei satu. Ikävä puoli on se, että lähes kaikessa muussa kipu tuntuu. Yön aikanakin joudun heräämään useita kertoja siihen, kun en tiedä, missä asennossa olisin.
Kyseinen vamma ilmaantui kertarysäyksellä Paavo Nurmi Gamesin estekisan ensimmäisen kilometrin täyttyessä. Vauhti oli juuri sopivaa, sellaista kymmenen minuutin kyytiä. Tunne oli helppo. Ja mikä parasta, en ollut vielä edes pudonnut porukasta, vaikka niin olisi voinut tilastojen valossa uumoilla. Oli hyvä fiilis juosta turkulaisyleisön metelöidessä. 
Jostakin syystä sitten kuitenkin kolmatta kertaa etusuoran estettä lähestyessäni kaaduin tai juoksin estettä päin. …

I'm back!

Olen päivittänyt blogia viimeksi syksyllä. Blogihiljaisuus ei ole todellakaan tarkoittanut sitä, että en olisi tehnyt mitään. Päinvastoin, olen tehnyt niin paljon, että blogin päivittäminen on pitänyt priorisoida to do -listan peräpäähän. Päivittäisen toimintani rungon ovat muodostaneet opettajan pedagogiset opinnot. Tyhjiin väleihin olen sijoittanut urheilun, unen ja syömisen. Oikeastaan mitään muuta en sitten olekaan ehtinyt tehdä.
Käytännössä priorisointi on tarkoittanut myös sitä, että olen valmentanut itse itseäni. Kenelläkään valmentajalla ei olisi ollut resursseja reagoida muuttuvan labyrintin tavoin käyttäytyvien aikataulujeni kanssa. Sovimme noin vuosi sitten valmentajani Pekan kanssa, että itsenäistyn hänen valmennuksestaan. Kerroin tuolloin Pekalle, että haluan yrittää itseni valmentamista, koska täytyy myöntää, että kaikkine säärivammoineni en ollut mikään ihannevalmennettava. Tuolloin en vielä ihan pystynyt ymmärtämään, kuinka mahdotonta jonkun muun tekemän ohjelman noud…