Siirry pääsisältöön

Erilainen vammatuttavuus

On jotenkin tylsää kirjoittaa blogiin, jos ei ole mitään vammaa. Mitä sitä sitten kertoilisi? Hyvin menee mutta menköön? Eilen voitin ja ehkä myös huomenna? Onneksi hätä ei ole kuitenkaan tämän näköinen, vaan hyppysissäni on jälleen uuden uutukainen vamma. 

Tämä nykyinen vammani on siitä mukavaa laatua, että juokseminen on melkeinpä ainoita asioita, joita tehdessä se ei satu. Ikävä puoli on se, että lähes kaikessa muussa kipu tuntuu. Yön aikanakin joudun heräämään useita kertoja siihen, kun en tiedä, missä asennossa olisin.

Kyseinen vamma ilmaantui kertarysäyksellä Paavo Nurmi Gamesin estekisan ensimmäisen kilometrin täyttyessä. Vauhti oli juuri sopivaa, sellaista kymmenen minuutin kyytiä. Tunne oli helppo. Ja mikä parasta, en ollut vielä edes pudonnut porukasta, vaikka niin olisi voinut tilastojen valossa uumoilla. Oli hyvä fiilis juosta turkulaisyleisön metelöidessä. 

Jostakin syystä sitten kuitenkin kolmatta kertaa etusuoran estettä lähestyessäni kaaduin tai juoksin estettä päin. En tiedä, johtuiko tämä siitä, että vesiesteen jälkeen hyisen kelin vuoksi olin aina ihan kohmeessa. Tuskin. Tai siitä, että olin vaihtanut uudet piikit juuri ennen kisaa, jotta en liukastuisi vesiesteen puomiin. Ehkä. Tai siitä, että orientoituminen juoksuun, jossa radalle on aseteltu estepukkeja, ei ollut riittävää. Muutama muukin alkutaipaleen este tuli eteeni vähän yllättäen.

Joka tapauksessa tilanne meni näin: 
1. kompuroin, 
2. otin pikaisen kaatumisilmeen, 
3. tömähdin kyynärvarret edellä puomia päin, 
4. parahdin kivusta, 
5. makasin hetken esteen päällä, 
6. nousin ylös, 
7. ylitin esteen aitakävelytekniikalla niin, etteivät kädet kosketa estettä, koska se lienee kiellettyä. 
Lopulta jatkoin juoksua. Ryhmän peräpää oli edennyt tämän seitsemänkohtaisen ohjelmanumeroni aikana jo seuraavalle esteelle. Hetken aikaa ajattelin sisuuntuvani tapahtuneesta ja saavuttavani muuta ryhmää. Kaatuminen ei valitettavasti toimi näin, ainakaan estekisassa, ainakaan itselläni. Sen myötä iskee ennenaikainen hyytyminen sekä kiriavun ja kisafiiliksen menettäminen.

Tavallaan väsyneenä mutta tavallaan kaikkeani antamatta saavuin maaliin ajassa 10.27. Tarkastin syntyneet vauriot: polvessa pieni naarmu, vasemmassa kyynärvarressa vähän isompi, oikea kyynärvarsi turvonut puolitoistakertaiseksi, mustelman muodostus molempiin kyynärvarsiin hyvässä vauhdissa. Mitään tärkeää ei näyttänyt hajonneen. Kädet jomottivat, mutta luut tuntuivat säilyneen ehjinä. Sormien liikuttaminen kuitenkin sattui. Ensihoitona kylmää, kohoa ja buranaa.

Nukuin yöni hyvin ja vaivoitta. Seuraavana päivänä menin vain pyörälenkille (ei liity käsivammoihin vaan ylipäätään ratakisan jälkeiseen juoksuttoman päivän periaatteeseen). Pienetkin tien möykyt saivat irvistämään. Turusta Kaarinaan ulottuva tietyöalue tuntui tuskallisen pitkältä. Parissa päivässä tällainen irvistystuska väistyi, mutta tilalle hiipi toisenlainen kipu, leposärky. Kaatumisesta on nyt jo yli viikko. Lepokipu sen sijaan vain pahenee päivä paivältä ja varsinkin yö yöltä. Uskoisin, että parin viikon kohdalla alkaa jo helpottaa. Uutta pukkikisaa en kuitenkaan ota ennen kun olen valmis ottamaan taas iskuja vastaan.

Seuraavana Jämsä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

I'm back!

Olen päivittänyt blogia viimeksi syksyllä. Blogihiljaisuus ei ole todellakaan tarkoittanut sitä, että en olisi tehnyt mitään. Päinvastoin, olen tehnyt niin paljon, että blogin päivittäminen on pitänyt priorisoida to do -listan peräpäähän. Päivittäisen toimintani rungon ovat muodostaneet opettajan pedagogiset opinnot. Tyhjiin väleihin olen sijoittanut urheilun, unen ja syömisen. Oikeastaan mitään muuta en sitten olekaan ehtinyt tehdä.
Käytännössä priorisointi on tarkoittanut myös sitä, että olen valmentanut itse itseäni. Kenelläkään valmentajalla ei olisi ollut resursseja reagoida muuttuvan labyrintin tavoin käyttäytyvien aikataulujeni kanssa. Sovimme noin vuosi sitten valmentajani Pekan kanssa, että itsenäistyn hänen valmennuksestaan. Kerroin tuolloin Pekalle, että haluan yrittää itseni valmentamista, koska täytyy myöntää, että kaikkine säärivammoineni en ollut mikään ihannevalmennettava. Tuolloin en vielä ihan pystynyt ymmärtämään, kuinka mahdotonta jonkun muun tekemän ohjelman noud…

Polkutouhuja Lofooteilla ja Levillä

Jatkan nyt Kalevan kisa -tarinaani. En silti kerro enempää itse kalevalaisista vaan niiden jälkeisestä harrastelusta. Koska jalat eivät kestä kovaa ajoa, pitää harrastella kaikenlaista. Tykkään poluista, joten jatkettiin Oulusta suoraan Norjaan Lofooteille päivävaeltamaan. Vaikka auto hajosi jo ennen Torniota, pysyimme aikataulussa, joka oli seuraavanlainen:
SU Kalevan kisat (mulla kymppi, Matilla vitonen) + auton hajoaminen + parin kilsan "vaellus" Tornioon
MA Autokorjaamon "etsimisvaellus", auton hinaus, korjauksesta sopiminen ja uuden menopelin vuokraus + kovaa ajoa Lødingeniin
TI Ajo Svolværiin + Fløyan ja Blåtindenin huiputus
KE Ajo Åhon + vaeltelu Ågvatnetin rantamilla
TO Ajo Tromssaan + "kevyt" kymppi
PE Storsteinenin huiputus + ajo Muonioon
LA Hillanpoimintaa ja "kevyt" 5 km Muoniossa
SU Levi Trail Run 26 km

Meillehän on Matin kanssa muodostunut perinteeksi lähteä suoraan Kalevan kisoista pohjoiseen. Tähän matkaan ovat aina liittyneet polut, jo…

Saanko esitellä, uusi lenkkikaverini Polar M400

Sain perjantaina (17.10.) paketin Jyväskylästä. Tack så mycket! Paketti sisälsi Polar M400 -juoksukaverin. Kerron jatkossa jonkin verran myös tämän kaverin soveltuvuudesta juoksuseuraksi (Polar ei ole velvoittanut tähän). Aiemmat GPS-mittarikokemukset on antanut Garmin, joten odotan innolla kotimaisemman vaihtoehdon vastausta haasteeseen. Haaste on kova, sillä olen vaativa. Pidemmittä puheitta, tässä se on:
M400:n taustalevy lupaa "WATER RESISTANT 30M" (= soveltuu kylpemiseen ja uimiseen). Tämähän sopii minulle, koska olisihan se ikävää, jos sykemittari ei kestäisi samoja olosuhteita kuin minä. Itse tuskin 30 metriin edes yrittäisin, ainakaan Petreliuksen uimahallissa. Tähän asti olen käyttänyt eri mittareita (ajanottoon) uidessa/vesijuostessa ja kuivissa olosuhteissa.Varsinainen uintiin sopiva Polarin sykemittari on V800, joka kuulemani mukaan pystyy lähinnä kaikkeen.
Muiltakin teknisiltä ominaisuuksiltaan mittari vaikuttaa minua kovemmalta:
Polar M400JanicaKestoaika8 tunti…