Siirry pääsisältöön

Erilainen vammatuttavuus

On jotenkin tylsää kirjoittaa blogiin, jos ei ole mitään vammaa. Mitä sitä sitten kertoilisi? Hyvin menee mutta menköön? Eilen voitin ja ehkä myös huomenna? Onneksi hätä ei ole kuitenkaan tämän näköinen, vaan hyppysissäni on jälleen uuden uutukainen vamma. 

Tämä nykyinen vammani on siitä mukavaa laatua, että juokseminen on melkeinpä ainoita asioita, joita tehdessä se ei satu. Ikävä puoli on se, että lähes kaikessa muussa kipu tuntuu. Yön aikanakin joudun heräämään useita kertoja siihen, kun en tiedä, missä asennossa olisin.

Kyseinen vamma ilmaantui kertarysäyksellä Paavo Nurmi Gamesin estekisan ensimmäisen kilometrin täyttyessä. Vauhti oli juuri sopivaa, sellaista kymmenen minuutin kyytiä. Tunne oli helppo. Ja mikä parasta, en ollut vielä edes pudonnut porukasta, vaikka niin olisi voinut tilastojen valossa uumoilla. Oli hyvä fiilis juosta turkulaisyleisön metelöidessä. 

Jostakin syystä sitten kuitenkin kolmatta kertaa etusuoran estettä lähestyessäni kaaduin tai juoksin estettä päin. En tiedä, johtuiko tämä siitä, että vesiesteen jälkeen hyisen kelin vuoksi olin aina ihan kohmeessa. Tuskin. Tai siitä, että olin vaihtanut uudet piikit juuri ennen kisaa, jotta en liukastuisi vesiesteen puomiin. Ehkä. Tai siitä, että orientoituminen juoksuun, jossa radalle on aseteltu estepukkeja, ei ollut riittävää. Muutama muukin alkutaipaleen este tuli eteeni vähän yllättäen.

Joka tapauksessa tilanne meni näin: 
1. kompuroin, 
2. otin pikaisen kaatumisilmeen, 
3. tömähdin kyynärvarret edellä puomia päin, 
4. parahdin kivusta, 
5. makasin hetken esteen päällä, 
6. nousin ylös, 
7. ylitin esteen aitakävelytekniikalla niin, etteivät kädet kosketa estettä, koska se lienee kiellettyä. 
Lopulta jatkoin juoksua. Ryhmän peräpää oli edennyt tämän seitsemänkohtaisen ohjelmanumeroni aikana jo seuraavalle esteelle. Hetken aikaa ajattelin sisuuntuvani tapahtuneesta ja saavuttavani muuta ryhmää. Kaatuminen ei valitettavasti toimi näin, ainakaan estekisassa, ainakaan itselläni. Sen myötä iskee ennenaikainen hyytyminen sekä kiriavun ja kisafiiliksen menettäminen.

Tavallaan väsyneenä mutta tavallaan kaikkeani antamatta saavuin maaliin ajassa 10.27. Tarkastin syntyneet vauriot: polvessa pieni naarmu, vasemmassa kyynärvarressa vähän isompi, oikea kyynärvarsi turvonut puolitoistakertaiseksi, mustelman muodostus molempiin kyynärvarsiin hyvässä vauhdissa. Mitään tärkeää ei näyttänyt hajonneen. Kädet jomottivat, mutta luut tuntuivat säilyneen ehjinä. Sormien liikuttaminen kuitenkin sattui. Ensihoitona kylmää, kohoa ja buranaa.

Nukuin yöni hyvin ja vaivoitta. Seuraavana päivänä menin vain pyörälenkille (ei liity käsivammoihin vaan ylipäätään ratakisan jälkeiseen juoksuttoman päivän periaatteeseen). Pienetkin tien möykyt saivat irvistämään. Turusta Kaarinaan ulottuva tietyöalue tuntui tuskallisen pitkältä. Parissa päivässä tällainen irvistystuska väistyi, mutta tilalle hiipi toisenlainen kipu, leposärky. Kaatumisesta on nyt jo yli viikko. Lepokipu sen sijaan vain pahenee päivä paivältä ja varsinkin yö yöltä. Uskoisin, että parin viikon kohdalla alkaa jo helpottaa. Uutta pukkikisaa en kuitenkaan ota ennen kun olen valmis ottamaan taas iskuja vastaan.

Seuraavana Jämsä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaellus Kevolla

Kun Kalevan kisat Vaasassa alkoivat hiipua, jatkoimme matkaamme pohjoiseen. Päätähtäin oli astettu Utsjoelle Kevon kanjonille, jossa oli tarkoitus vaeltaa neljänä päivänä. Sivubisneksenä vierailimme Matin sukulaisilla ja loppumatkasta myös yllätyskohteessa Kokkolassa. Kokonaisuudessaan reitti yöpymispaikkojen mukaisesti oli Turku - Vöyri (To - Su) - Oulu (Su - Ma) - Utsjoki (Ma - To) - Salla (To - Pe) - Kokkola (Lohtaja Pe - La) - Turku. Juoksun kannalta tämä tarkoitti sitä, että juoksin viimeisen kerran lauantaina Vöyrissä ja ensimmäisen kerran perjantaina Lohtajalla.
Ensimmäinen vaelluspäivä - 700 km autolla + 15 km kävellen

Vaellus Urho Kekkosen kansallispuistossa

"Huuda hep, jos näet sinistä taivasta!" Näin Matti kehotti tekemään vaelluksellamme Urho Kekkosen kansallispuistossa. Tarkoitus ei ole kirjoittaa mitään sääraporttia, koska säät nyt ovat mitä ovat, mutta kerronpa, että Lapin erämaassa kaikui "Hep!" kokonaista kaksi kertaa.
Olimme siis parrakkaamman puoliskoni Matin kanssa jälleen perinteikkäällä Kalevan kisojen jälkeisellä yhdistetyllä Lapin vaellus- ja sukulointireissulla. Perinteet ovat tähän mennessä yhden Kevon vaelluksen mittaiset, ja viime vuosikin jäi jalkojen juoksukelpoisuuden vuoksi väliin. Tänä vuonna jalkojen tilanne johti ennen kokemattomaan tapaukseen, jossa kiltisti jonotin lippujonossa pääsyäni Kalevan kisa -näyttämölle. Akilles oli vaivannut jo niin kauan, etten kaivannut radalle; olin jo tottunut osaani tämän kesän suhteen. 
Olin kuitenkin edeltävällä viikolla saanut lääkäriltä armahduksen ja ohjeeksi katsoa vielä ainakin elokuun loppuun asti, voisiko konservatiivinen hoito korvata leikkauksen. F…

Urheilija ja valmentaja keskustelevat

Siitä lähtien, kun olen valmentanut itse itseäni, olen ollut tavallaan kaksi ihmistä samaan aikaan. Huomasin tämän viimeistään Ruotsi-ottelun toisena päivänä. Silloin minun piti tehdä päätös, juoksenko lauantain kympin kisan, vaikka perjantain estekisan verryttelyssä akilleksen seutu alkoi osoittaa hajoilemisen merkkejä.
Urheilijaminä edustaa tavallaan alkuperäistä minua. Se ei osaa päättää, koska se ajattelee tunteella. Valmentajaminä puolestaan on järjen ääni. Monesti urheilijan pitää lopulta itse tehdä päätös, koska valmentaja ei voi tietää, miltä urheilijasta tuntuu. Paras lopputulos tulee, kun urheilija ja valmentaja pystyvät neuvottelemaan asiasta siten, että urheilija osaa lopulta tehdä oikean päätöksen. 
Tämän vuoden Ruotsi-ottelussa urheilijaminäni jahkaili päätöstä viimeiseen asti. Jahkailu johtui siitä, että neuvottelut valmentajan kanssa jäivät ikään kuin käymättä. Vain muutamia minuutteja ennen viimeistä mahdollista hetkeä ilmoittaa tilalleni varaurheilija tajusin, että …