Treenipaikkoja

Flagstaffin lenkkireitit eli Flagstaff Urban Trail System  (FUTS, google mapsissa) ovat levittäytyneet melko tasaisesti ympäri Flagstaffia. Esimerkiksi antamani linkit vievät karttaan, johon reitit on merkattu. Kartasta ei kuitenkaan juurikaan saa käsitystä reittien raskaudesta ja siitä millaisiin harjoituksiin ne soveltuvat ja millaisia elämyksiä ne tarjoavat. Tämän vuoksi esittelen juoksemiani reittejä. FUTS:n kartasta löytyvistä reiteistä käytän samaa nimeä kuin kartassa. Muista reiteistä ja treenipaikoista käytän nimeä, jolla itse tunnen paikan. Haluaisin lisätä kaikista treenipaikoista jonkin selventävän kuvan, mutta tähän hätään en ole a) uskaltanut kaivaa kameraa esiin uimahallissa b) viitsinyt juosta treenejä kamera kädessä c) pystynyt taikomaan vanhoja kuvia räjätäneestä läppäristä uuteen. Jos kuvia kuitenkin joskus tupsahtaa saataville, lisään niitä jälkikäteen.

Lenkkireittejä

Railroad Springs Trail - Tunnel Springs Trail - Mars Hill Trail - Rio North Trail

Tein viimeksi kyseisellä reitillä 22 km pitkän lenkin. Reitin pituus toki riippuu lähtöpaikasta ja eksymisten vakavuudesta. Itse tein heti alussa noin 4 km mittaisen pummin, jonka ansiosta loppumatkasta ei enää tarvinnut kerätä typerältä tuntuvia kilsoja kotikulmilla. Reitti on juoksemisen arvoinen, mutta Railroad Springs Trailin muututtua Tunnel Springs Trailiksi alkaa hidas, jopa puuduttava potentiaalienergian keräys. Junaradan alituksen kohdalta eli juurikin trailien rajalta reitin korkeimmalle kohdalle reitti nousee kolmen kilometrin aikana Garminin korkeuskäyrän perusteella 138 metriä. Pahimmassa vaiheessa nousua on 80 m yhtä kilometriä kohden. Ylhäällä voi hetken hengitellä noin 2270 metrin korkeudessa laihaa happea, kunnes on aika pudottautua nopeasti takaisin 2100 metrin tuntumaan. Juoksipa reitin mihin suuntaan tahansa Tunnel Sprins Trailin ja Mars Hill Trailin mäet pistävät puuskuttamaan ylös mennessä ja vievät jalat alta alas rullaillessa. Alamäestä saa kuitenkin hyvän vauhdin loppumatkaksi, joten Rio North Trailin edestakainen koukkaus on juuri sitä mitä hyväkulkuiset jalat kaipaavat. Nehän kaipaavat lisää määrää. Ilman koukkausta reitti olisikin lopulta melko lyhyt. Kaikki tähän reittiin kuuluvat trailit ovat hiekkapohjaisia, mutta täyden lenkin koostamiseksi joutuu juoksemaan muutaman kilometrin myös asvaltilla.


Sinclair Wash Trail

Sinclair Wash Trail on se tavallinen lenkkireitti, jolle päätyy kun astuu hotellin (Spring Hill Suites) ovesta ulos. Lenkkireitti tuntuu olevan se tavallisin, vaikka asustelisi kauempanakin. Reitti menee hotellimme kohdalta kahteen suuntaan: Northern Arizona Universityn eli NAU:n kautta Arizona Trailille ja raviradalle. Raviradalle on hotellilta noin viisi kilometriä ja Arizona Trailille ehkä kaksi. 

Meille selvisi viime keskiviikkona, että joka torstaiaamu kahdeksalta lähtee yhteislenkki Biff's Bagel -nimisen nettikahvilan edestä, josta suunnataan yliopistoalueen läpi Sinclair Wash Trailille. Lenkille osallistuu kaikenkarvaista porukkaa, osa enemmän karvaisia kuin toiset, mutta kaikki tuntuvat tarkenevan shortseilla vaikka aamusta lämpötila olisikin vielä lievästi pakkasen puolella. Lenkkiporukka ei toisiaan odottele vaan kaikki tekevät mitä sattuu, tytöt lähinnä tempo runia ja pojat kevyttä tai kiihtyvää. Minulla ei siis ollut mitään saumoja pysyä vauhdissa paria kilometriä pidempää, koska ohjelmassa oli aamulla kevyttä.

VK-reittejä

Deer Run Road - Lower Lake Mary

Lake Mary Roadilta poikkeava Deer Run Road (Google maps) / Crimson Road (Bing) on perinteinen hiekasta ja autoista rakentuva maantie. Kuusi kilometriä edes ja takaisin tekee yhteensä 12 kilometriä hillityillä mäillä varustettua juoksubaanaa. Nyt tielle oli kuitenkin ajettu pehmeätä hiekkaa ja isoja kiviä, joten sen pakkautumista hyväksi pitää vielä odotella.

Koiratie eli hiekkarinki

Vuonna 2012 Flagstaffin leirillä satoi yhdessä yössä puolisen metriä sitä itseään, siis lunta. Vaikka sulaminen oli nopeaa ja lenkkejä oli toki totuttu jo vuosien kokemuksella rimpuilemaan hangessakin, vk-harjoituksiin sitä kaipaa kuitenkin jotakin parempaa. Näiden koettelemusten keskeltä pojat löysivät sattumalta täysin sulan hiekkatien, joka on nykyisin vk-harjoituskäytössä, vaikka lunta ei olisikaan. Reitti on hieman kumpuileva mutta juostava noin 1,8 km pituinen kierros, jonka muodostavat tiet ovat nimeltään South Ash Lane ja South Beech Drive. Korkeuseroa reitillä on viitisentoista metriä kierrosta kohden.


Harmillisesti reitin varrella asustaa maahanjuurrutetuissa asuntovaunuissa ja kotamaisissa majoissa naapurusto, joista jokaisella on vähintää kaksi koiraa. Treenin aikana saa siten jatkuvasti pelätä akillestensa puolesta. Vähintään haukut saa noin kahdeltakymmeneltä taholta joka kierros.

 

Lake Mary Road - Upper Lake Mary



Paikalliset suuruudet luottavat Lake Mary Roadin leveisiin pientareisiin, jotka ovat siis ihan aidosti ja tarkoituksella tehty leveiksi juuri treenaamista varten. Tiehen on piirretty merkintöjä vähintää puolen, välillä jopa neljäsosamailin välein. Jännittävintä tiessä on sen alamäkisyys. Olen tehnyt tiellä yhden 8 kilometrin kovan. Koska kuskini tekivät oman treeninsä 8 kilometrin päässä omasta lähtöpaikastani, minulla oli loistava tilaisuus juosta koko matka alamäkeen, mutta toki vastatuuleen. Vastatuuli ei kuitenkaan paljoa haitannut, kun laskettelin loivaa mäkeä alas. Treenin jälkeen tarkastelin korkeuskäyriä ja huomasin, että nousua oli ollut jopa metrin enemmän kuin laskua. Ihan metrin tarkkuuteen Garminin en usko pystyvän, mutta ehkä alamäkeä ei sittenkään ollut luvattoman paljon. Reitti siten vain tuntuu alamäeltä, mutta on oikeasti sekä ala että ylämäkeä. Tosin juoksin vain mainitsemani 8 km, ja tiessä olevia merkkejä on 15 mailin verran. Ehkä alamäet tulevat vasta myöhemmin.

 

Muita kehittäviä paikkoja

NAU:n uimahalli

NAU:n uimahalli on aivan NAU:n urheilukentän ja salin vieressä. Sisäänpääsymaksu on 8 taalaa. Uimahallin lukolliset kaapit ovat vain naulaisten käytössä, joten kamat joutuu ottamaan altaan viereen mukaan. Altaan reunoilla voi myös harrastaa cross traineria ja kuntopyöräilyä, jos yhdistelmätreenit kiinnostavat. Hallissa on siis vain yksi allas, mutta se taipuu moneksi. Siinä voi uida eurooppalaista tai usalaista lyhyttä rataa, joiden välissä on radatonta tilaa vesijuoksulle. Vesijuoksua pystyy harrastamaan myös altaan syvässä päässä, jos siellä ei ole uimahyppääjiä tai uppopalloilijoita. Aukioloajat ovat kuin Suomessa tai Portugalissa konsanaan, siis epämääräiset.

Uimahallin erikoisuus on sentrifuugi. Sillä voi lingota märät uikkarit kuivemmiksi. Kuinka kätevää. En tosin ole testannut, kun hygieenisyys epäilyttää. Hyvä idea kuitenkin.

 

NAU:n urheilukentän kuntosali

NAU:n kuntosali eli Health and Learning Center tarjoaa nettisivujensa mukaan vapaasti suomennettuna seuraavaa:
sisähölkkärata
kiipeilyseinä
painonnostoalue
monitoimikuntosali
kardioteatteri (cardio theater) eli monenmoisia juoksumattoja, cross trainereita, kuntopyöriä, portaiden ja tikapuiden nousu -laitteita
apteekki
ensiapu
fyysisiä ja henkisiä terveyspalveluita

Kardioteatteri kuulostaa hienolta. Apteekin liittäminen urheilukentän ja kuntosalin yhteyteen pistää miettimään urheilun terveellisyyttä. Emme kuitenkaan piitanneet hienouksista; se mitä me kyseiseltä salilta haimme, oli jumppapallot.


Tekonurmikentät

Vammoista toipumaisillaan olevat jalat, vammoja välttelemään pyrkivät jalat tai muuten vain tasaista pehmeää rullausalustaa rakastavat jalat on hyvä tuoda välillä ulkoilemaan ikivihreälle. Yleisesti olen tehnyt tekonurmikentillä aitakävelyitä, rullauksia, koordinaatioita jne. Yhtenä päivänä kuitenkin kävin vain kiemurtelemassa kevyttä. Lopputulos näkyy alla.



Sinagua Middle Schoolin urheilukenttä

NAU:n urheilukenttä on periaatteessa vain yliopiston urheilijoiden käytössä, mutta sielläkin voi tiettyinä aikoina (klo 10 - 13) treenata, jos ei häiritse maailman menoa. Flagstaffissa on kuitenkin muitakin urheilukenttiä. Vuonna 2012 ja tänäkin vuonna olen käynyt tekemässä lyhempiä vetoja Sinagua Middle Schoolin kentällä. Kenttä on osan päivästä ihan vapaasti käytettävissä ja muinakin aikoina oman radan tuntuu saavan puhumalla. Lähistöllä on myös lenkkireittejä, kuten Switser Wash Trail ja Foxglenn Trail.






Kommentit

Suositut tekstit