Siirry pääsisältöön

#koePNGradalla

Projektini #koePNGradalla etenee. Leikkaustuomio nostatti kuntoutusmotivaatiota sen verran, että eilen akilles kesti jo mukisematta pienen matkan vk:ta. Juoksutuntuma sen sijaan on kolmen viikon lusmuilun aikana kadonnut. Jos akilles olisi nyt täysin kunnossa ja voisin keskittyä vain juoksuvireen etsimiseen, päätös Paavo Nurmi Gamesiin osallistumisesta olisi helppo. Ei muuta kuin rataa rullalle ja kisaan. Seuraavaksi rullaisin sitä jo huomenna Keuruulla. Tiedän, että siellä ei kulkisi, mutta kovempi rykäisy tässä vaiheessa on ehdoton vaatimus sille, että kestäisin vauhtia Paavon stadikalla ensi viikon torstaina. 

Pieni matka vk:ta ei kuitenkaan mielestäni ole kyllin vahva osoitus akilleksen kestävyydestä. Tein sen päälle muutaman "rennon" parisatasen lähellä kolmosen kisavauhtia. Pyrin siis rentouteen, mutta huomasin hapottuvani jo sadan metrin jälkeen. En silti ole kovinkaan huolestunut tästä huonosta kulusta, koska tauko on ollut tähän mennessä lyhyt, suorastaan herkistävä. Mieltäni painaa se, että hyvin vielä vk:n lopun 3.30/km-vauhdissakin oireettomana pysytellyt akilles ei pitänytkään näistä rennoista aukkareista. Se ei ole vielä valmis koviin vetoharjoituksiin, joista on tällä hetkellä vierähtänyt jo tuskaisen pitkä aika. Viimeisimmän kunnon vetotreenin (ei kisaan valmistava eikä kisa) olen tehnyt ennen sääriluun rasitusosteopatiaa Espanjan leirillä tammikuussa. Näin juhannuksen tietämillä siitä tulee siis kuluneeksi jo puoli vuotta.

Olen kuitenkin huomannut PM-kympin jälkeen akilleksen tilan olevan viikko viikolta parempi. Ensimmäinen hölkkäily jäi noin sataan metriin, sitten pystyin jo 5.30/km-vauhtiin, hetken päästä 5.15/km-vauhtiin. Tuolloin sub4/km-vauhti oli vielä liikaa. Eilen sekin jo toimi. Tällä hetkellä akillekseni on noin 3.30/km-kunnossa; itsekään en liene juuri paremmassa. Kaikki nämä juoksuni ovat olleet tosin kovin lyhyitä ja testihenkisiä. Periaatteni on siis ollut se, etten jatka treeniä ja kovenna vauhtia, jos joitakin tuntemuksia ilmaantuu, vaikka ne olisivat pieniäkin. Kerta kerralta tuntemukset siis tulevat aina edellistä kertaa kovemmassa vauhdissa. 

Niin kauan kun tilanne etenee oikeaan suuntaan, jatkan näin. Miten siis olen nyt edennyt? Olen kuntouttanut, en korvannut. Uinut olen, mutta en ole korvannut sillä mitään, koska muutenkin olisin sitä tehnyt. Kuntoutusohjelmaan on kuulunut eksentrisiä pohjeliikkeitä tasaisella polvet suorina, kylmä/kuumahoitoja, lepopäiviä, kiropraktikkohoitoja, iloisia ajatuksia ja Elastisen "Eteen ja ylös".

#koePNGradalla saattaa vaatia sen, että ilmoittaudun kisoihin vapaaehtoiseksi toimitsijaksi, mutta nyt en riskeeraa millään pakkomielteillä loppukesää.

Kuva viime juhannukselta. Silloinkin oli juoksumasennus, mutta muuten kyllä meni kohtuudella.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaellus Kevolla

Kun Kalevan kisat Vaasassa alkoivat hiipua, jatkoimme matkaamme pohjoiseen. Päätähtäin oli astettu Utsjoelle Kevon kanjonille, jossa oli tarkoitus vaeltaa neljänä päivänä. Sivubisneksenä vierailimme Matin sukulaisilla ja loppumatkasta myös yllätyskohteessa Kokkolassa. Kokonaisuudessaan reitti yöpymispaikkojen mukaisesti oli Turku - Vöyri (To - Su) - Oulu (Su - Ma) - Utsjoki (Ma - To) - Salla (To - Pe) - Kokkola (Lohtaja Pe - La) - Turku. Juoksun kannalta tämä tarkoitti sitä, että juoksin viimeisen kerran lauantaina Vöyrissä ja ensimmäisen kerran perjantaina Lohtajalla.
Ensimmäinen vaelluspäivä - 700 km autolla + 15 km kävellen

Erilainen vammatuttavuus

On jotenkin tylsää kirjoittaa blogiin, jos ei ole mitään vammaa. Mitä sitä sitten kertoilisi? Hyvin menee mutta menköön? Eilen voitin ja ehkä myös huomenna? Onneksi hätä ei ole kuitenkaan tämän näköinen, vaan hyppysissäni on jälleen uuden uutukainen vamma. 
Tämä nykyinen vammani on siitä mukavaa laatua, että juokseminen on melkeinpä ainoita asioita, joita tehdessä se ei satu. Ikävä puoli on se, että lähes kaikessa muussa kipu tuntuu. Yön aikanakin joudun heräämään useita kertoja siihen, kun en tiedä, missä asennossa olisin.
Kyseinen vamma ilmaantui kertarysäyksellä Paavo Nurmi Gamesin estekisan ensimmäisen kilometrin täyttyessä. Vauhti oli juuri sopivaa, sellaista kymmenen minuutin kyytiä. Tunne oli helppo. Ja mikä parasta, en ollut vielä edes pudonnut porukasta, vaikka niin olisi voinut tilastojen valossa uumoilla. Oli hyvä fiilis juosta turkulaisyleisön metelöidessä. 
Jostakin syystä sitten kuitenkin kolmatta kertaa etusuoran estettä lähestyessäni kaaduin tai juoksin estettä päin. …

Vaellus Urho Kekkosen kansallispuistossa

"Huuda hep, jos näet sinistä taivasta!" Näin Matti kehotti tekemään vaelluksellamme Urho Kekkosen kansallispuistossa. Tarkoitus ei ole kirjoittaa mitään sääraporttia, koska säät nyt ovat mitä ovat, mutta kerronpa, että Lapin erämaassa kaikui "Hep!" kokonaista kaksi kertaa.
Olimme siis parrakkaamman puoliskoni Matin kanssa jälleen perinteikkäällä Kalevan kisojen jälkeisellä yhdistetyllä Lapin vaellus- ja sukulointireissulla. Perinteet ovat tähän mennessä yhden Kevon vaelluksen mittaiset, ja viime vuosikin jäi jalkojen juoksukelpoisuuden vuoksi väliin. Tänä vuonna jalkojen tilanne johti ennen kokemattomaan tapaukseen, jossa kiltisti jonotin lippujonossa pääsyäni Kalevan kisa -näyttämölle. Akilles oli vaivannut jo niin kauan, etten kaivannut radalle; olin jo tottunut osaani tämän kesän suhteen. 
Olin kuitenkin edeltävällä viikolla saanut lääkäriltä armahduksen ja ohjeeksi katsoa vielä ainakin elokuun loppuun asti, voisiko konservatiivinen hoito korvata leikkauksen. F…