Valmis kisaan???

Huoneessa numero 221 Mäyrä (Meles meles) valmistautuu huomiseen kisaansa. Blogitekstinsä perusteella Mäyrä on valmis kohtaamaan kaikki viisituhatta metriä, jotka häntä Phoenixin Sun Angel -stadionilla odottavat. Mäyrä, joka myös metsäsikana tunnetaan, hakee voittoa tai ennätystä, mutta myös molemmat kelpaavat. 

Seinän takana eli huoneessa numero 219 ei ole samaa varmuutta aistittavissa. Eilinen kisaan valmistava harjoitus 2 x 1000 m + 2 x 500 m + 5 x 200 m hiekkatiellä ei ollut varsinaisesti mikään optimisuoritus. Olen tehnyt vastaavan treenin monesti ennen kisaa, mutta koskaan se ei ole tuntunut näin väkinäiseltä. Tavallisesti olen tehnyt kolme viisisatasta, mutta muuten treeni oli vanha tuttu. Ohje on usein kuulunut, että ensimmäinen tonni täysillä ja toinen vähän kovempaa. Viisisatasissa pyritään vähintään säilyttämään tonnien vauhti. En ole tehnyt kyseistä treeniä koskaan radalla enkä nytkään päätynyt niin tekemään.

Treeni on tavallisesti ollut mielestäni kova, mutta nopeasti ohi. Eilen se kesti automatkoineen yli kaksi tuntia, enkä jälkikäteenkään Garmin-dataa tutkittuani ole selvillä, mihin aika katosi. Tonnien ajat 3.06 ja 3.12 selittävät vain noin 18 sekuntia menetetystä ajasta. Lopuissa vedoissakin aikaa katosi vain joitakin sekunteja merenpinnantasoon nähden. Selitystä on siis haettava palautuksista, jotka kieltämättä venähtivät sekä reitin muodon että itse suorittamieni laktaattimittausten vuoksi.

Kulku treenissä ei ollut lähellekään sitä, mitä muistelen sen usein olleen. Toivon, että korkea vaikuttaa myös tässä harjoituksessa ainakin kymmenen sekuntia kilometriä kohden. En tosin ole varma, onko treeni n vaikutus muutenkaan sama korkealla ja matalalla. Olisiko korkealla pitänyt tehdä erilainen valmistava? Oli miten oli, tänään 17 km kevyt oli tuskaa, penikat huutavat armoa ja selkärankakin tuntuu olevan käyrä kuin aakkosten yhdeksästoista kirjain. Pronaxenit ja jääpussi ovat siis avainasemassa lauantaiseen kisaan valmistautumisessa.

Kilpakumppanit ovat tämänhetkiselle juoksuvarmuustasolleni sopivia 10.30–11.00-taivaltajia. Ruth Senior on kuitenkin juossut esteet alle 10.10 ja kympin 33.33,23. Jos siis vahingossa kulkisikin, niin ei tarvitse yksin kulkea.

Kommentit

Suositut tekstit